28.06.2012

Sistemul de sanatate in Suedia


 
 
Sistemul de sănătate este unul dintre cele mai bune din lume .  Suedia investeste foarte mult in sanatate , 70% din servicii sunt finantate din taxele locale.
Spitalele , policlinicile sunt dotate cu aparatura performanta .
De exemplu daca ai probleme cardiologice, ti se monteaza un holter EKG, esti monitorizat permanent , iar daca apare vreo problema apesi pe un buton de urgenta si asistenta va veni la tine.
De obicei , la camera de garda, ti se face un consult de verificare a valorilor vitale de sanatate si anume : ekg, tensiune, temperatura, oxigenare ,puls ,etc ; esti intrebat ce probleme ai, apoi in functie de starea de fapt, esti repartizat pe sectia de care ei considera ca apartii. Problema apare dupa aceea, pentru ca este o mare lipsa de personal medical si trebuie sa astepti cateva ore pana te consulta medicul de specialitate. Pana atunci esti dus intr-o rezerva , de obicei cu un singur sau doua paturi . Intre timp ti se iau analizele de sange, din nou tensiune etc..
Din punctul meu de vedere , comparativ cu Romania, ca dotare sunt cu mult superiori , dar ca profesionalism pot spune ca noi avem doctori (nu toti)  foarte buni . :)). In Suedia trebuie sa insisti , sa le sugerezi cam ce ar fi bine ca investigatie sa faci, cu alte cuvinte sa exagerezi putin agravarea starii tale de sanatate, pentru ca ei , sudezii, nu sunt adeptii acordarii de antibiotice, de efectuat oricum , oricui tomograf etc...efectiv iau in calcul cheltuielile ce ar urma sa se efectueze cu persoana ta si incearca sa reduca la minim daca nu considera caz necesar , dar in situatia in care ei constata ca intr-adevar chiar ai nevoie..nu trebuie sfatuiti in nicio privinta, stiu ei bine ce sa faca :)).

Pentru o consultatie la medicul de familie trebuie sa suni dinainte, sa faci o programare, sau daca este necesar urgenta, poti merge direct . Asistenta decide ce trebuie facut mai departe, in functie de evaluarea facuta a sanatatii tale. In caz ca starea este mai grava, ti se comanda un taxi si esti insotit la spital, sau in cazuri si mai critica  se anunta salvarea.
Daca mergi la o consultatie la medicul de familie la care esti inscris platesti o taxa de 100 kr.

La spital taxa este de 350 kr, iar daca chemi salvarea , consultatia e gratuita , transportul pana la spital = 150 kr.
Daca intr-un an ai efectuat mai multe vizite la medic si suma  acumulata depaseste  1100s ek , poti obtine gratuitate pana la sfarsitul acelui  an calendaristic .
Costurile medicamentelor cu rețetă sunt limitate la o anumită valoare anuală pentru fiecare pacient. După ce acesta a atins plafonul de 1,800 SEK , costul medicamentelor pentru tot restul anului este suportat de stat. Toate farmaciile sunt conectate la o rețea, astfel încât pacienții își pot cumpăra medicamentele de oriunde, iar valoarea lor se cumulează. Rețeta este trimisă prin internet către farmacie, iar pacientul trebuie doar să prezinte actul de identitate pentru a fi căutat în computer. Baza de date a farmaciilor indică ce medicamente trebuie să primească pacientul, dacă anumite medicamente au fost primite mai devreme și ce medicamente trebuie eliberate la vizita res-pectivă.

Pentru primele 14 zile, cheltuielile sunt suportate  de angajator, apoi statul  continua plata până în momentul în care pacientul este din nou considerat apt de muncă. Statul decontează și cheltuielile cu transportul către clinică sau spital.

Este si un sistem privat de sanatate, sunt clinici private. Poti face programare la telefon, dar taxele sunt destul de mari .

 

 
 
 
Am citit un articol care m-a impresionat....
 

De ce Suedia este tărâmul făgăduinţei pentru hemofilici

Copiii cu hemofilie, o boală care nu lasă sângele să se coaguleze normal, pot creşte sănătoşi cu condiţia să beneficieze de tratament preventiv. Sistemul medical din România nu îl oferă, pe când cel din Suedia îl asigură şi străinilor.


                
Un copil care începe să meargă de-a buşilea şi se loveşte de picioarele scaunelor sau care se rostogoleşte atât de mult în somn încât cade din pat este de-a dreptul amuzant, chiar dacă mai apoi se-alege cu un ditamai cucuiul. Ce mare lucru, aşa-s copiii, se lovesc, le trece... Şi paginile de Facebook se umplu de like şi share atunci când părinţii împărtăşesc fotografiile în reţelele sociale.

Părinţii copiilor cu hemofilie nu ar imortaliza niciodată astfel de momente, fiindcă boala asta nu doar că nu lasă să se vindece normal nici cea mai mică zgârietură, dar este atât de insidioasă, încât face chiar şi din momentele amuzante adevărate traume pentru copil.

Nici măcar micile realizări ale copilului, cum sunt primii paşi, nu îi umplu de bucurie pe părinţi, fiindcă ei ştiu că fiecare pas poate să însemne o sângerare în articulaţiile gleznelor sau ale genunchilor. Deci, durere şi, în unele cazuri, consecinţe pe termen lung.

Operaţie pe creier, după naştere
De altfel, majoritatea poveştilor cu copii hemofilici încep aşa: la naştere, băieţelului (mult mai rar fetiţelor) i s-au rupt nişte vase de sânge la cap, care nu se mai opreau din sângerare. Sau: când avea numai câţiva ani, s-a lovit cu o jucărie, şi locul s-a umflat atât de tare, încât a trebuit să-l ducem de urgenţă la spital. Peste 1.500 de poveşti au început aşa în România, atâţia hemofilici sunt, în prezent, în evidenţa medicilor hematologi.

Aşa a început şi viaţa lui Liam Crainea, un băiat de 2 ani şi jumătate din Râmnicu Vâlcea, cu hemofilie severă, dar care astăzi nu mai este în evidenţele medicilor români, fiindcă trăieşte în Suedia. Atunci când s-a născut, Liam s-a ales cu un hematom cerebral atât de periculos, încât a trebuit transferat de urgenţă la Spitalul „Bagdasar-Arseni“ din Bucureşti. Aici a suferit prima operaţie din viaţa lui, o intervenţie cu atât mai riscantă cu cât sângerarea părea că nu se mai opreşte. Chirurgii nu au avut niciun dubiu că Liam suferă de hemofilie.
 
SSigur că şi acum suntem stresaţi să nu cumva să păţească ceva atunci când se joacă, dar nu mai suntem cum eram în România.
Dan Crainea , tatăl lui Liam
 
Ar trebui să existe un centru de tratament permanent special pentru hemofilici.Mădălina Brebeuţă
mama lui Andrei

Totuşi, părinţii lui, la fel ca toţi părinţii, au sperat că este o eroare. Dar, după câteva luni, când au repetat testele, diagnosticul s-a confirmat. De fapt, Liam are un factor de coagulare de 0,2%, deci forma de hemofilie de care suferă este foarte severă. Prin comparaţie, o persoană sănătoasă are un factor de coagulare de aproximativ 70%.

„Imediat ce ne-am revenit din şocul diagnosticului, am mers la Timişoara, fiindcă auzisem că acolo sunt medici hematologi buni şi, în plus, speram să-l includem într-unul dintre puţinele programe de profilaxie oferite de firmele care produc tratamentul. Ştiam că tratamentul profilactic, adică injecţiile periodice cu factorul VIII, este şansa lui Liam la o viaţă cât de cât normală. Dar nu am avut noroc“, povesteşte, din Malmö, Suedia, Dan Crainea, tatăl lui Liam.

Tot ce a obţinut familia Crainea la Timişoara a fost cartea „O viaţă cu hemofilie“ a profesorului doctor Margit Şerban, medic oncopediatru de la Spitalul „Louis Ţurcanu“. Un câştig deloc lipsit de importanţă, spune tatăl. Pentru că în această carte a găsit o analiză foarte sinceră a posibilităţilor pe care persoanele cu hemofilie le au în România, deloc optimiste, comparativ cu şansele pe care le oferă state precum Canada, Suedia şi Spania.

„Am decis că trebuie să părăsim România“
În mod normal, hemofilia severă „cere“ injecţii cu factor de coagulare cel puţin de două ori pe săptămână pentru toată viaţa. În România, însă, hemofilicii primesc atât de puţine doze de factor, încât le pot folosi doar în cazurile de urgenţă, adică atunci când copiii se lovesc sau când le sângerează articulaţiile pe interior şi nici atunci, în unele cazuri.

Din cauza sângerărilor, articulaţiile „ruginesc“, se macină, în aşa fel încât devin necesare protezele articulare de la vârste fragede, 20-30 de ani. „Deşi este o boală de sânge, sistemul osteoarticular este cel care se deteriorează în timp şi apar handicapurile locomotorii. Anchilozele apar la vârste tinere dacă hemoragiile nu sunt oprite imediat după momentul producerii“, explică medicul hematolog Luminiţa Rusen, şefa Laboratorului de Referinţă pentru Diagnosticul şi Tratamentul Diatezelor Hemoragice, din cadrul Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională din Bucureşti. Costurile ridicate ale acestor medicamente fac ca pacientul cu hemofilie din România să nu dispună întotdeauna imediat de acestea, completează medicul.
16 aprilie 2013 a fost Ziua Mondială a Hemofiliei. Anul acesta s-au împlinit 50 de ani de la prima Zi a Hemofiliei.
În primul an de viaţă, Liam a avut deja două sângerări în glezne. „Deşi sângerarea s-a produs pe interior, în articulaţii, iar Liam avea doar şapte-opt luni, deci era prea mic ca să ne spună că e ceva în neregulă cu el, noi ne dădeam seama. Îi vedeam în ochi durerea, care am auzit că este atroce“, povesteşte Dan Crainea.

Fiindcă la spitalul din Râmnicu Vâlcea nu există nici măcar specialitatea de hematologie, a trebuit să meargă până la Bucureşti, la Institutul de Hematologie, pentru injecţia cu factor. Părinţii lui Liam nu au putut accepta situaţia din România. Auzeau mereu că încă un tânăr cu hemofilie a murit din cauza lipsei de tratament, ştiau că nici măcar un tratament stomatologic nu va putea face în ţară fără teama unei hemoragii fatale. „Aşa că am decis că trebuie să părăsim România“, a spus cu hotărâre Dan Crainea.

În românia, sub limita minimă de tratament
Au vândut casa pe care o aveau în România şi restul bunurilor care nu au încăput într-o maşină şi au plecat în Suedia, pentru simplul motiv că aceasta este una dintre ţările care au introdus încă din anii ’80 tratamentul profilactic la copiii hemofilici, începând de la 1 an.

De altfel, într-un articol publicat în 2009 de Consorţiul European de Hemofilie (European Haemophilia Consortium), România şi Suedia sunt la polii opuşi în topul statelor europene în ceea ce priveşte tratamentul cu factor VIII oferit hemofilicilor. Astfel, în timp ce în Suedia se asigurau 8,7 unităţi internaţionale de factor per locuitor, România nu oferea mai mult de 0,38 de unităţi internaţionale per locuitor. „Optimul necesar supravieţuirii se asociază cu cel puţin 2 unităţi internaţionale de factor per locuitor“, subliniază dr. Luminiţa Rusen.

În Suedia, tratamentul vine acasă
În Suedia a plecat mai întâi tatăl copilului, iar după ce a împlinit un an, a ajuns şi Liam, împreună cu mama, Alina Elena. Deşi oferă drept de muncă românilor, e greu să-ţi găseşti un loc de muncă în Suedia, spune Dan Crainea. Totuşi, după ce a reuşit să se angajeze şi a început să plătească taxe, care sunt foarte mari, au venit şi beneficiile.
La noi, tratamentul profilactic al hemofiliei este prevăzut legislativ, dar sumele alocate sunt insuficiente.
Astfel, imediat ce a ajuns în Suedia, Liam a început să primească tratamentul profilactic de trei ori pe săptămână. Totuşi, pentru că în două luni de la începerea tratamentului au existat două tendinţe de sângerare în articulaţii, medicii au decis imediat schimbarea schemei de tratament, astfel încât Liam să facă injecţii cu factor acasă o zi da, una nu.

„Pe data de 15 ale lunii, ni se trimit 14 doze de tratament la farmacia cea mai apropiată de casă, iar noi, pe baza social security number (n. r. – numărului de asigurare socială) al lui Liam, ridicăm dozele şi le avem tot timpul în dulap“, spune mulţumit tatăl băiatului.

Care sunt problemele în România

Principala problemă a românilor cu hemofilie severă, care reprezintă 60% din totalul hemofilicilor, este lipsa tratamentului profilactic. Dar nu este nici pe departe singura problemă cu care se confruntă aceşti bolnavi.

Stomatologii nu vor să-i trateze
„Când Andrei a avut nevoie de un tratament stomatologic, pentru o carie, am umblat de la un medic la altul, pentru că nimeni nu se încumeta să-l trateze când a auzit că are hemofilie“, povesteşte Mădălina Brebeuţă, mama lui Andrei, un alt băiat cu hemofilie severă (factor de coagulare 0,5%), care are acum 16 ani.
De-abia după mai multe căutări au reuşit să găsească un medic stomatolog care a acceptat să-i trateze problemele dentare, dar numai după ce şi-a făcut, în prealabil, injecţia cu factor de coagulare. De altfel, părinţii lui Andrei au întâmpinat probleme şi când l-au înscris la grădiniţă.

Kinetoterapeuţii le pot face probleme
În afara tratamentului terapeutic, un loc aparte în îngrijirea bolnavilor de hemofilie îl ocupă kinetoterapia, care previne instalarea anchilozelor, prin întărirea musculaturii. „Cu Andrei am umblat pe la patru spitale până am găsit un kinetoterapeut care să cunoască, într-adevăr, tipologia bolii. Îl duceam cu glezna afectată şi îl aduceam acasă şi cu muşchiul afectat. De-abia târziu am găsit un kinetoterapeut bun, la Spitalul Elias, din Bucureşti“, precizează mama lui Andrei.

Ce este hemofilia

Hemofilia congenitală este o boală cu care omul se naşte şi pe care o are toată viaţa. Modificările genetice determină organismul să producă factorul VIII (pentru hemofilia de tip A) sau a factorul IX (pentru hemofilia de tip B), două proteine care favorizează coagularea sângelui, în cantitate redusă. Dacă la omul normal cantitatea acestor factori de coagulare este de peste 70%,  persoanele cu hemofilie au în sânge cantităţi de factori de coagulare chiar sub 1% în cazurile severe. În funcţie de cantitatea de factor pe care o produce organismul, sunt descrise forme severe, medii şi uşoare de boală. „În cazul hemofiliei, lipsa unui factor de coagulare face ca producerea cheagului de sânge să fie împiedicată şi, în consecinţă, sângele să continue să se scurgă printre celelalte ţesuturi, în interiorul organelor interne sau în afara organismului. Hemoragiile se pot produce oriunde în organism“, explică medicul Luminiţa Rusen.


Acest articol a fost publicat în „Weekend Adevărul“.

Piata muncii in Suedia


Piata muncii in Suedia - informatii utile

Informatii generalepentru uzul cetatenilor romani care doresc sa se angajeze in Suedia

1. Suedia NU a adoptat masuri restrictive sau tranzitorii cu privire la accesul pe piata muncii al muncitorilor romani si bulgari.2. Piata muncii din Suedia este foarte bine consolidata si, in general, nu exista deficit permanent de forta de munca. Temporar apar deficite in domenii precum: invatamint, IT, servicii. Angajatorii isi identifica singuri angajatii, in general, in tari ale UE. Una dintre cerintele principale pentru a avea acces pe piata muncii din Suedia este cunoasterea limbii suedeze, cel putin la nivel mediu. Cu toate acestea, pentru anul 2009 au fost identificate ca domenii in dezvoltare: IT, prestarile de servicii atat in sectorul public, cat si privat.
3. Cetatenii statelor membre UE au dreptul de a sta pe teritoriul Suediei timp de trei luni. In aceasta perioada exista un drept de rezidenta si un drept de munca ce se obtine automat, fara a indeplini nici o alta formalitate. Daca se doreste depasirea acestei perioade, cetatenii EU trebuie sa se inregistreze la Autoritatea pentru Migratie (Migrationsverket/ Swedish Migration Board). Procedura consta in completarea unui formular pentru obtinerea dreptului de rezidenta la care se adauga copii dupa pasaport sau alt act de identitate in care este mentionata cetatenia, precum si documente care sa demonstreze ca se indeplineste una din urmatoarele conditii:
- Daca sunteti angajat: in acest caz trebuie prezentat contractul de angajare in care sa fie mentionata perioada angajarii si tipul contractului, responsabilitatile angajatului si numarul de ore de lucru;
- Daca detineti propria afacere: trebuie prezentate documente in care sa fie mentionat faptul ca detineti propria companie, precum si certificatul de inregistrare al firmei;
- Daca sunteti prestator de servicii: in acest caz trebuie prezentat un certificat, contract in care sa se mentioneze tipul serviciilor si durata acestora;
- Daca sunteti student: sunt necesare documente doveditoare ale studiilor, asigurare medicala valabila in Suedia; exista dreptul de a munci concomitent cu perioada studiilor;
Daca nu va incadrati in nici una din categoriile mentionate mai sus, trebuie sa dovediti ca aveti suficiente fonduri pentru a va intretine in Suedia (pensie,depozite etc.);
- Membrii de familie ai cetatenilor din statele membre UE/EEA:cetatenilor UE care au un membru de familie ce poseda un drept de rezidenta in Suedia (dar nu si cetatenia), li se acorda automat dreptul de rezidenta. Prin membru de familie se intelege sotul, sotia sau partenerul inregistrat, copiii a caror varsta nu depaseste 21 de ani sau au peste aceasta varsta daca se afla in intretinerea parintilor, parintii ce sunt financiar dependenti de copiii ce locuiesc in Suedia. Parintii studentilor nu beneficiaza de acest drept. Si in acest caz trebuie prezentate documente doveditoare ale legaturilor de familie, dependentei financiare etc.
Formularul completat poate fi trimis prin posta Autoritatii pentru Migratie sau poate fi depus personal la unul dintre sediile acestei institutii. Pentru cei angajati si studenti exista posibilitatea inregistrarii prin intermediul internetului. Documetul doveditor al inregistrarii in Suedia va fi trimis la adresa declarat din Suedia si este valabil pana la o notificare ulterioara, fara a fi necesara reinnoirea. Nu se platesc taxe. Documentul este valid cat timp cat sunteti rezident in Suedia si indepliniti conditiile specificate anterior. Dupa cinci ani se poate obtine un drept de rezidenta permanent. Deciziile de neacordare a dreptului de rezidenta nu pot fi contestate.
Cetatenii UE, care sunt in posesia unui drept de rezidenta si doresc sa stea in Suedia mai mult de un an, trebuie sa solicite si obtinerea unui numar personal echivalent cu inregistrarea in baza nationala de date si cu obligatia de a plati taxe statului suedez. Un numar personal temporar se poate solicita si in cazul unei angajari pe o perioada limitata de timp. Numarul personal se poate obtine numai daca este indeplinita conditia existentei unui contract de munca sau exista intentia de a ramane pe teritoriul Suediei minim un an.
Numarul personal se obtine de la Skatteverket ( Swedish Tax Agency) si este necesar pentru a beneficia de sistemul de asigurari sociale din aceasta tara.
Institutia abilitata cu monitorizarea pietei muncii este Arbetsförmedlingen (Employment Service). Aceasta publica regulat, atat la sediile sale cat si pe site-ul oficial, cererile si ofertele de munca existente pe piata muncii din Suedia (exclusiv in limba suedeza) si se axeaza in mod special pe consilierea aplicantului in identificarea unei slujbe corespunzatoare in functie de aptitudini.

Link-uri utile:
Arbetsförmedlingen (Swedish Employment Service): www.ams.se
Migrationsverket (Swedish Migration Board): www.migrationsverket.se
Skatteverket ( Swedish Tax Agency): ): www.skatteverket.se

NOTAAmbasada Romaniei la Stockholm nu are atributii in a identifica locuri de munca pe piata muncii din Suedia.

Pentru informatii suplimentare privind accesul pe piata muncii in strainatate, va recomandam sa accesati site-ul
: www.muncainstrainatate.anofm.ro


sursa : http://www.stockholm.mae.ro/index.php?lang=ro&id=19845

Casatoriile in Suedia-Goteborg


                                                   


Căsătoria civilă este o ceremonie fără elemente religioase. Ceremonia are loc în Dickson Palatul de la Göteborg. . Tu nu trebuie să fii si inscris în Gothenburg neaparat..
Asemenea, puteţi contacta biroul fiscal de telefon 0771-567 567 sau servicejouren@skatteverket.se
  La aplicarea, ţine cont de faptul că documentele sunt valabile numai pentru patru luni.  După aprobarea de către biroul fiscal, veţi primi două certificate, impedimentele la căsătorie şi certificatul de căsătorie. Aceste documente trebuie să fie primite de către Biroul Executiv oraşului nu mai târziu de două săptămâni înainte de data pentru nunta.
Programarea se face rezervand o ora, pe linkul
Ceremonia are loc în zilele de sâmbătă la 14 -16.15. linkul  

http://translate.google.ro/translate?hl=ro&sl=sv&u=http://www.goteborg.se/wps/portal/!ut/p/c4/04_SB8K8xLLM9MSSzPy8xBz9CP0os3gj42AT12AXYwMLVyNzA09HtxBzZ09nw2BnQ_2CbEdFANnsSO8!/&prev=/search%3Fq%3Dborgerlig%2Bvigsel%2Bv%25C3%25A4stra%2Bg%25C3%25B6taland%26hl%3Dro%26biw%3D1192%26bih%3D561%26prmd%3Dimvns&sa=X&ei=fb3kT8PcF4yRswbS9ontCA&ved=0CHUQ7gEwCQ


Ceremonia privată
  Dacă doriţi să vă căsătoriti  la o altă locaţie, numit-o ceremonie privată, se poate face numai cu programare .
La aplicare, ţine cont de faptul că documentele sunt valabile numai pentru patru luni.  După aprobarea de către biroul fiscal, Skatteverket, veţi primi două certificate, impedimentele la căsătorie şi certificatul de căsătorie. Aceste documente trebuie să fie primite de către Biroul Executiv oraşului nu mai târziu de 9 zile înainte de data pentru nunta.
Documentele, impedimente şi certificate de căsătorie, trimise în original, împreună cu formularul de cerere pentru nunti private de către
Göteborgs Stad Stadsledningskontoret - Oraşul Gothenburg City executiv
Vigsel Căsătorie
404 82 Göteborg 404 82 Göteborg
O taxă administrativă de 500 SEK va fi încasat.Factura pentru taxa de trimis separat cu 30 de termeni.  Factură nu este necesar să fie plătită înainte de ceremonie.

Ceremonia de text
 Este important pentru tine, ca voi si  martorii ,  invitatii sa fiti în timp util, cu cel puţin 10 minute înainte de ora programată.  Conectaţi-vă până la sosirea personalului şi identificarea spectacol.. Cele două persoane care vor fi martori trebuie să fie de vârstă şi să înţeleagă ceremonia, chiar dacă ele nu vorbesc suedeză. . Pentru cei dintre voi care nu au martori, acolo veti fi ajutati de 2 persoane din oficiu. Numărul de vizitatori de însoţire poate fi cel mult 15 de persoane, copii de manipulare. Fotografia este permisă

Dupa nunta, trimite documentele imediat la biroul fiscal în care au înregistrat Pentru întrebări despre acest vă rugăm să contactaţi biroul fiscal de telefon 0771-567 567 .



SURSA - Pentru detalii accesati link :
http://translate.google.ro/translate?hl=ro&sl=sv&tl=ro&u=http%3A%2F%2Fwww.goteborg.se%2Fwps%2Fportal%2F!ut%2Fp%2Fc5%2F04_SB8K8xLLM9MSSzPy8xBz9CP0os3gj42AT12AXYwMLVyNzA09HtxBzZ09nw2BnQ6B8pFm8s7ujh4m5j4GBhYm7gYGniZO_n4dzoKGBpzEB3X4e-bmp-pH6UeY4VXma6EfmpKYnJlfqF-RGlOc7KioCAD61A1M!%2Fdl3%2Fd3%2FL2dJQSEvUUt3QS9ZQnZ3LzZfMjNTNEVTRDMwOEUyNzBJQUZUN0NJQzFTQzE!%2F&anno=2