09.04.2012

Stiri / Nyheter

Suedia si neutralitatea de gen. Ce inseamna disparitia distinctiei intre cele doua sexe si ce cuvant au introdus suedezii pentru o persoana care nu este nici baiat, nici fata

de I.R. HotNews.ro
Joi, 12 aprilie 2012, 15:21 Actualitate | Cultură

Suedia, tara cu cel mai ridicat procent de femei in forta de munca, a fost desemnata in 2010 de Forumul Economic Mondial drept statul cel mai "egal" din punct de vedere al genului din intreaga lume. Insa acest lucru nu pare suficient pentru multi dintre suedezi, care aspira la mai mult decat egalitate cand vine vorba de gen: neutralitate, noteaza Slate.com intr-un material. Ideea din spatele acestei dorinte este ca autoritatile si societatea sa nu mai tolereze nicio distinctie intre sexe, ceea ce inseamna, printre altele, casatorie intre orice sexe sau posibilitatea ca parintii sa aleaga orice nume pentru copii, chiar daca acesta este "Lisa", iar copilul este baiat.

In aceeasi nota, o companie de haine pentru copii a scos sectiunile separate pentru baieti si fete din magazine, iar pe bloguri se discuta intens despre cum sa iti imbraci copilul "neutru". Un catalog de jucarii a decis sa inverseze putin lucrurile, de exemplu o fetita in blugi merge cu un tractor iar un baiat impinge un carucior roz.

Politicieni social-democrati au propus instalarea de toalete neutre asa incat oamenii sa nu fie nevoiti sa se imparta intre barbati si femei. O parte din gradinite au interzis referintele la sexe, referindu-se la copii prin intermediul numelor sau apelativelor de tipul "amicilor", "puisorilor". Acestia considera ca gradinitele trebuie sa "contraatace modelele traditionale si rolurile traditionale de gen" si sa ofere baietilor si fetelor "aceleasi oportunitati sa testeze si dezvolte abilitati si interese fara sa fie limitati de roluri de gen stereotipice".

Proiectul a atins un "punct culminant" la inceputul lunii, cand, la cateva zile dupa Ziua Internationala a Femeilor, a fost introdus un nou substantiv in versiunea online a Enciclopediei Nationale:
"hen" (pronuntat ca "gaina" in engleza). Intrarea din dictionar defineste hen ca: "pronume personal neutru din punct de vedere al genului propus in locul lui "el" [han in suedeza] si "ea" [hon]."

Anuntul enciclopediei a venit in contextul unei dezbateri aprinse despre neutralitatea de gen care a dominat agenda editorialelor din ziare, emisiunilor de televizune si blogurilor despre parenting si feminism din Suedia. A fost provocat de publicarea primei carti "neutre" pentru copii - "Kivi och Monsterhund" (Kivi si Cainelemonstru), care spune povestea lui Kivi, care vrea un caine de ziua "hen" (in loc de ziua lui). Autorul introduce mai multe cuvinte "neutre" in carte - mammor si pappor (mame si tati) sunt inlocuiti cu "mappor" si "pammor".

"Hen" a fost mentionat de lingvisti suedezi la mijlocul anilor 1960, apoi in 1994 un lingvist a sugerat adaugarea lui "hen" ca pronume personal.

Insa nu toata lumea este incantata de amestecul politicului in limba suedeza. Jan Guillou, unul dintre cei mai cunoscuti autori suedezi, s-a referit la sustinatorii pronumelor "hen" drept "activisti feministi care vor sa ne distruga limba". Alti critici considera ca ar putea fi daunator din punct de vedere psihologic si social.

In mod ironic insa, noteaza autorul materialului, in efortul lor de a elibera copiii suedezi de un comportament normativ, promotorii neutralitatii de gen ii supun unor noi seturi de reguli si noi norme astfel ca anumite forme de joaca devin tabu, limba devine regularizata, iar interactiunile si atitudinile lor sunt observate prea indeaproape de profesori. O scoala a scos toate masinile de jucarie pentru ca baietii le acordau un "statut" mai ridicat decat altor jucarii. O alta gradinita a scos "timpul liber" din program, pentru ca, atunci cand se joaca liber, "modele stereotipice de gen se nasc si se cimenteaza. In joaca libera exista ierarhie, excludere si samanta rautatii".
  




Suedia este prima ţară din lume care vrea să renunţe la bancnote şi monede! Tranzacţiile electronice reprezintă viitorul!.

In mai multe orase din Suedia toate platile se fac prin intermediul cardurilor sau a tranzactiilor bancare, iar bancile realizeaza tranzactiile exclusiv în moneda electronica. Singura problema a acestor tipuri de tranzactii o reprezinta persoanele în vârsta care nu sunt obisnuite cu astfel de lucruri. Bancnotele si monedele reprezinta doar 3% din economia Suediei, comparativ cu o medie de 9% în zona euro si de 7% în SUA, potrivit unui raport al Bancii ...
(sursa : Cancan)



Suedia a fost prima ţară europeană care a introdus bancnotele, în 1661. Acum, ar putea deveni primul stat care să renunţe la ele. Şi nu este de mirare că Suedia este în fruntea acestui curent, având în vedere accentul pus pe tehnologie şi inovaţie.

"Nu înţeleg de ce trebuie să mai imprimăm bancnote", spune Bjoern Ulvaeus, fost component al grupului ABBA şi un susţinător al lumii fără lichidităţi.

Conturul unei astfel de societăţi a început să ia formă în naţiunea high-tech, iritându-i pe cei care preferă încă monedele şi facturile în locul banilor digitali.

De altfel, în multe dintre oraşele suedeze nu se mai acceptă cash la plata biletelor pentru transportul în comun, acestea fiind achiziţionate cu un SMS trimis de pe telefonul mobil. De asemenea, un număr mic, dar în creştere, de magazine nu mai acceptă decât cardurile ca modalitate de plată, iar câteva sedii bancare unde se efectuează tranzacţii electronice nu mai deţin deloc numerar, potrivit Associated Press.
Scăderea utilizării lichidităţilor este vizibilă chiar şi în biserici, în câteva dintre ele fiind instalate cititoare de carduri pentru a le fi mai uşor credincioşilor să facă donaţii. "Oamenii au venit la mine în repetate rânduri pentru a-mi spune că nu au numerar, dar că ar dori totuşi să facă o donaţie", a delarat reprezentantul unei biserici.

Bancnotele şi monedele reprezintă doar trei la sută din economia Suediei, comparativ cu o medie de nouă procente în zona euro şi şapte procente în Statele Unite. Însă şi procentul de 3% este mare, consideră Ulvaeus care vede într-o societate fără numerar o societate mai sigură. După ce fiul său a fost jefuit de trei ori, el a început să pledeze pentru o tranziţie mai rapidă către o economie complet digitală, numai pentru a le face viaţa mai grea hoţilor. "Ce s-ar mai face dacă nu ar mai exista lichidităţi", se întreabă el.

Avantaje şi dezavantaje: scade corupţia şi numărul jafurilor, cresc atacurile cibernetice

În acest sens, Asociaţia Bancherilor Suedezi susţine că renunţarea parţială la numerar are deja impact asupra statisticilor privind criminalitatea: numărul furturilor din băncile suedeze a scăzut anul trecut la cel mai mic nivel din ultimii 30 de ani, la 16,de la 110, în 2008. În schimb, a crescut numărul atacurilor cibernetice: cazurile de fraudă electronică au crescut la aproape 20.000 în 2011, de la 3.304 în anul 2000.

Răspândirea tranzacţiilor electronice şi traseul digital pe care îl generează explică şi motivul pentru care Suedia are o problemă mai mică în cee ce priveşte corupţia, comparativ cu ţările în care domină plăţile în numerar, cum ar fi Italia sau Grecia, explică Friedrich Schneider, profesor de economie la o Universitate din Austria. "Dacă oamenii folosesc mai mult cardurile, sunt mai puţin implicaţi în activităţi economice ilegale", crede profesorul.

În Italia, de exemplu, unde numerarul a fost un mijloc comun de a evita taxa pe valoarea adăugată şi de a ascunde profiturile, prim-ministrul Mario Monti a luat măsuri, în decembrie, de limitare a tranzacţiilor în numerar la plăţile sub 1.000 de euro, în scădere de la 2.500 de euro.

Oscar Swartz, fondatorul primului furnizor de Internet din Suedia, Banhof, susţine că o economie digitală ridică probleme de confidenţialitate din cauza traseului de tranzacţii rămas. Deşi susţine ideea eliminării treptate a lichidităţilor, el propune introducerea altor metode anonime de plată. "O persoană ar trebui să aibă dreptul de a trimite sau de a dona bani fără a fi monitorizat de fiecare dată", spune Swartz.
Hanna Celik, a cărei familie deţine un chioşc de ziare într-un mall din Stockholm, spune că economia digitală este numai în avantajul băncilor care doresc câştiguri mai mari. El spune că este taxat cu aproximativ 80 de cenţi pentru fiecare tranzacţie cu cardul de credit. "Pentru bănci, asta este o modalitate în plus prin care pot câştiga o mulţime de bani".

(sursa : Capital Ro )

Demisie a ministrului suedez al apărării criticat pentru negocieri cu Arabia Saudită

Ministrul apărării din Suedia și-a dat demisia după săptămâni de controverse din cauza propunerii ca țara scandinavă să participe la construcția unei uzine de armament în Arabia Saudită.
Premierul Fredrik Reinfeldt a anunțat astăzi că acceptă demisia lui Sten Tolgfors, criticat intens după ce s-a aflat că agențiile militare suedeze s-au aflat în negocieri cu saudiții.
Controversele au fost cauzate de natura secretă a convorbirilor, deși nu există vreo interdicție de export a armamentului suedez în Arabia Saudită. Opoziția de stânga a cerut o investigație, spunând că Suedia n-ar trebui să sprijine un regim pe care l-a descris drept „dictatură”.
(sursa : Radio Romania Libera)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu