08.04.2012

Invatamantul in Suedia

 
 

Sistemul scolar

 
Şcoala este obligatorie pentru copiii cu vârste între 7 şi 16 ani. Există un total de nouă clase, iar la nivelele inferioare există un singur învăţător pentru toate materiile, în timp ce la nivelele superioare sunt profesori diferiţi pentru fiecare materie. Anul şcolar durează patruzeci de săptămâni, începând de la jumătatea lunii august, şi are două semestre şi o vacanţă de vară de zece săptămâni.
Educaţia şi toate materialele didactice sunt furnizate gratuit şi se oferă mese gratuite la şcoală. Pentru informaţii generale despre sistemul şcolar suedez, te rog să vizitezi pagina agenţiei naţionale pentru educaţie.
Sistemul şcolar din Suedia este compus din:

  • Clase pre-şcolare („förskola") pentru copiii de până la 6 ani. Cursurile pre-şcolare sunt oferite tuturor copiilor din Suedia

  • Învăţământ obligatoriu („grundskola") pentru copii cu vârste cuprinse între 7 şi 16 ani, clasele 1-9

  • Clase superioare de liceu („gymnasium"), clasele 10-12, nu sunt obligatorii; însă, este o condiţie obligatorie dacă un elev doreşte să studieze la nivel universitar
De asemenea, educaţia superioară este gratuită, iar cursurile universitare sunt disponibile în multe limbi.
Copiii imigranţilor din sistemul şcolar suedez au dreptul de a primi instruire în limba suedeză ca limbă străină, dar şi de a beneficia de instruire separată, în limba maternă, dacă acea limbă este vorbită zilnic în casele acestora.
 
 




Pentru studiile tale de licenta, masterat sau doctorat desfasurate in strainatate, ai la dispozitie o sumedenie de variante. Daca tarile nordice ti-au facut cu ochiul, afla cum poti sa beneficiezi de experienta studiilor intr-o tara cum e Suedia!

Invatamantul in Suedia
Invatamantul din aceasta tara respecta normele sistemului Bologna si, prin urmare, este similar celui din Romania si alte tari din Uniunea Europeana. Ca si la noi, ai nevoie de un anumit numar de credite pentru a trece dintr-un an universitar intr-altul. Intrucat o buna parte dintre cursuri sunt sustinute in limba engleza, nu vei avea probleme in a-ti stabili materiile de studiu din timpul facultatii. Aceasta flexibilitate in alegerea cursurilor nu este valabila, totusi, pentru programele de medicina, farmacie si asistenta medicala sau pentru o parte dintre programele de inginerie, care necesita, in general, cunoasterea limbii suedeze.

Admiterea
Fiecare facultate isi stabileste propriile criterii de admitere a studentilor straini. Totusi, in general, actele necesare sunt:

-diploma de bacalaureat
-foaie matricola
-certificat recunoscut international care sa ateste cunostintele de limba engleza (IELTS, Cambridge, TOEFL)

Pentru masteranzi, actele necesare sunt:
-diploma de licenta
-foaie matricola
certificat recunoscut international care sa ateste cunostintele de limba engleza (IELTS, Cambridge, TOEFL)
In plus, ai mai putea avea nevoie sa incluzi in dosarul de admitere:
-un eseu
-o lucrare academica sau teza de licenta
-una sau mai multe recomandari din parte profesorilor
-o scrisoare de motivatie
Doctoranzii au nevoie de:
-diploma de licenta
-diploma de masterat

Intrucat sistemul de admitere in Suedia este unul centralizat, aplicarea se realizeaza la o singura institutie, indiferent de universitatea de stat la care iti doresti sa studiezi. Pentru a te inscrie, este necesar sa accesezi site-ul studera.nu

Tine minte sa iti traduci si sa iti legalizezi toate actele inainte de a le trimite.

Taxa de scolarizare
In Suedia, nu se percepe taxa de scolarizare, singura suma pe care vei fi nevoit sa o achiti fiind cea pentru taxa de natiune sau uniune, cuprinsa intre 400 si 800 SEK (40-80 euro) pe an.

Costul vietii
In general, pentru a trai decent in Suedia, ai nevoie de aproximativ 700 euro pe luna, dar poti trai si cu mai putin de atat. Chiria este de circa 300-350 euro pe luna, in functie de orasul in care studiezi – intr-un oras ca Stockholm, chiria este mai mare, decat intr-unul ca Uppsala, diferenta ajungand pana la 100 euro.

Mancarea este, in general, mai scumpa decat la noi, dar poti gasi si alimente ieftine, la preturi mai mici decat cele din Romania, ca de exemplu peste sau lapte. Preturi mici veti gasi intotdeauna in supermarketurile de discount, cum este Lidl.

Cat despre transport, acesta este foarte scump. Abonamentul lunar pentru transportul public urban este de circa 78 euro si este absolut necesar pentru a te deplasa in orasele mari, ca Stockholm. O alternativa demna de luat in seama, mai ales daca studiezi intr-un oras mai mic, este bicicleta, pe care o poti achizitiona la un pret de aprox. 60-70 euro (second hand).
Finantare
Studentii din ciclurile licenta si master nu pot beneficia de burse din parte universitatilor din Suedia. Pentru a obtine, totusi, o bursa, poti apela la Swedish Institute, desi sansele de a-ti fi acordata una sunt foarte mici (bursele se acorda tarilor foarte sarace sau cu un nivel redus de democratie).
Doctoranzii sunt in general angajati de universitate si platiti pe toata durata studiilor doctorale (aprox. 1450-1600 euro pe luna net, dupa taxe).
Universitati
In Suedia exista 61 de institutii de educatie superioara, dintre care 14 universitati publice, 22 colegii universitate publice, 3 universitati independente, 9 colegii universitare independente si 13 organizatii independente care au dreptul de a acorda calificare in Psihoterapie.

Pentru mai multe informatii despre universitatile si programele de studiu din strainatate, acceseaza modulul Study Abroad de pe Studentie.ro!

DIPLOMELE SUNT RECUNOSCUTE
Studiile efectuate in orice unitate de invatamint acreditata in Romania sint echivalate in institutii similare din statele membre ale Uniunii Europene, singurele diferente cerute in anumite cazuri vizind limba oficiala sau istoria nationala.Sanda Marina Badulescu, directorul Centrului National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor (CNRED), a declarat ca scolile si facultatile romanesti trebuie sa aiba acreditare de la institutiile abilitate de catre MEdC pentru aceasta actiune. Legat de examenul de diferenta, in Germania, acesta vizeaza un test privind limba germana, si in Romania echivalarea are ca obiectiv examene de diferenta la limba romana si istoria romanilor.
Recunoasterea pregatirii nu presupune diferentele dintre programele de studii. De exemplu, in cazul in care programa cuprinde 12 materii, elevii nu vor sustine examene la toate disciplinele care nu figureaza in programa de studiu din tara respectiva.
Sistem de verificare
CNRED este asociat retelelor europene ENIC (Reteaua Europeana a Centrelor de Informare infiintata de Consiliul Europei) si NARIC (Reteaua Centrelor de Informare pentru Recunoastere Academica infiintata de Uniunea Europeana) carora le transmite si de la care primeste informatii in materie de recunoastere a diplomelor.


FACULTATEA IN SUEDIA


La facultaţile de aici te înscrii deobicei la un program care conţine mai multe cursuri. Fiecare curs are un număr de puncte sau credite (högskolepoäng sau HP). Anul şcolar e împărţit în 2 semestre iar fiecare semestru e împărţit în 2 perioade (läsperiod). Astefel pentru a fi considerat student full-time ar trebui să ai 15 credite per perioadă adică 30 de credite pe semestru sau 60 de credite pe an. Cursurile pot avea de la 7,5 credite până la 32,5 (poate şi mai mult nu sunt sigur). Ideea e că dacă un curs are peste 15 credite, nu înseamnă că este fulltime. Poate fi halftime dar pe două perioade. Eu am acum un curs de 32,5 puncte care se întinde pe trei perioade da cursul e halftime aşa că pentru fiecare perioadă voi urma în paralel un alt curs.
Ce înseamnă halftime şi fulltime?
Denumirile nu se referă neapărat la numărul de ore pe care le petreci la facultate pe săptămână ci de numărul de ore pe care ar trebui să le petreci ocupându-te de curs şi implicit de ”viteza” sau tactul în care se desfăşoară cursul.
Sper că se înţelege ce am vrut să explic. Oricum nu trebuie să vă faceţi prea multe probleme dacă nu aţi înţeles cum stă treaba cu creditele, cursurile şi perioadele pentru că oricum nu e treaba studenţilor să se ocupe de asta ci a profesorului responsabil cu programul (programansvarig). Am descris sistemul doar pentru a vă face o părere generală.
Pe siteul: studyinsweden.se la categoria Study Options / Basic information găsiţi informaţii despre cusuri, programe, credite etc.

Condiţii pentru a fi student în Suedia:
1. În primul rând trebuie să cunoşti foarte bine limba engleză sau suedeză (unele cursuri solicită cunoaşterea limbii engleză chiar şi pentru studentii vorbitori de suedeză. Cu alte cuvinte engleza e de bază). În Suedia, din câte ştiu eu nu se ţin cursuri în alte limbi în afară de suedeză şi engleză.

2. Trebuie să fii cetăţean european pentru a putea locui în Suedia fără viză. Deci România se încadreaza
3. Dacă ştii că stăpâneşti engleza bine sau eşti vorbitor de limbă suedeză , atunci poţi încerca să intri la o facultate din Suedia. Uite cum ai putea:
Sunt mai multe posibilităţi pentru un student din UE de a studia la o facultate din Suedia.
Cei care nu am urmat nicio facultate până acum (Undergraduate studies) pot veni în Suedia ca studenţi de schimb cu unele facultăţi din România sau pe cont propriu (Free mover).
Ca student de schimb e mai simplu deoarece studiezi în Suedia prin intermediu unei facultăţi din România şi astfel o siguranţă. Pe cont propriu e însă mai greu, neştiind dacă vei fi admis. În plus, pe cont propriu trebui să te înscrii la faculte direct în Suedia iar pentru asta trebui să îşi echivalezi ceva studii preuniversitare.
Pentru mai multe detalii vezi: studyinsweden.se la Study options/ Undergraduate studies. Vezi mai multe despre free mover sau exchange student.
Pentru cei care vor să facă Masterul sau Doctoratul în Suedia există posibilităţi asemănătoare.
Vezi studyinsweden.se la Study-options/Masters-studies iar în meniul din stânga aveţi Application Requirements.
Pentru doctorat aveţi www.studyinsweden.se/Study-options/Doctoral-studies/
Pentru a putea Studia la facultate în Suedia sunt deasemenea dispnibile burse de studii. Pentru mai multe informaţii despre burse citiţi pe: studyinsweden.se/Scholarships/
Deocamdată nu ştiu unde, cât şi cum sunt recunoscute studiile suedeze, dar bănuiesc că sunt recunoscute cel puţin în UE.
Nu aş putea să spun nici cât de greu/uşor se intră la o anumită facultate.
Cel mai bine e, dacă sunteţi interesaţi, să căutaţi pe studyinsweden.se folosind meniul principal de sus dar şi cel din bara din stânga.

studyinsweden.se -Undergraduate-studies/Free-movers/Free-movers—how-to-apply - pentru cei care vor sa dea la facultate
studyinsweden.se - StudiMasters-studies /How-to-apply pentru cei care vor sa dea la Master
studyinsweden.se - Doctoral-studies /How-to-apply pentru cei care vor sa dea Doctoratul
Informaţii suplimentare găsiţi şi pe studera.nu la pagina ”Higher education”

(sursa : http://teo13.ro/2009/09/facultatea-in-suedia/ )

3 comentarii:

  1. Cand incepe exact facultatea? La mjlocul lunii august?..imi poti explica un pic, te rog?

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna seara,stie cineva daca este recunoscuta diploma de asistent medical de farmacie in Suedia? Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna seara,stie cineva daca este recunoscuta diploma de asistent medical de farmacie in Suedia? Va multumesc

    RăspundețiȘtergere