08.04.2012

Studiul limbii suedeze

 
 
Pentru a te inscrie la SFI , iti trebuie acel personnummer. Fiind in posesia lui, te poti prezenta la Vuxen Utbildning , unde ti se face o evaluare in functie de nivelul de cunoastere al limbii suedeze, plus in functie de nivelul de pregatire din tara din care vii,ce  studii recunoscute ai, esti  repartizat intr-o grupa A,B, C, sau D. (C fiind pentru cei cu studii de liceu si facultate dar nivel 0 de cunostiinte in privinta limbii suedeze), intr-o anume institutie de invatamant SFI. Un criteriu ar fi  zona in care locuiesti.
 
Studiul limbii suedeze este gratuit , nu platesti carti, materiale etc , din contra, ti se ofera material de studiu  gratuite (pix, plicuri, etc.).
 
Exista teoretic diverse specializari in SFI : (practic nu stiu daca se si  aplica).
alfabetisering / alfabetizare
yrkesspår track /profesionale
digital sfi / SFI digitale
SFI för högutbildade / SFI pentru studii superioare.
 
Sunt SFI avand cursuri la diferite nivele  :
SFI cu educatie pentru adulti
SFI cu formare profesionala
SFI cu pregatire universitara
licee populare
 
Cuben Utbildning!

 
Este o scoala de educatie a adultilor, scoala unde  eu invat . Cuben are 2 centre , recent infiintate, in 2010.  Unul dintre sedii se afla intr-o zona foarte frumoasa a orasului Goteborg / Eriksberg , la o statie de Campusul Lindholmen . 
Atmosfera este frumoasa , calda, salile de curs sunt dotate corespunzator , profesorii incearca sa iti devina prieteni , nu pastreaza acea distanta de pozitie .
SFI este accesibil tuturor. chiar si pentru cei care au dificultati la scriere sau citit.
Poti participa la 15 ore saptamanal (predare limba suedeza), apoi , optional poti participa la diferite alte cursuri studietorget, gramatica (cu alti profesori).  In cadrul Cuben se organizeaza evenimente : prezentare de obiecte, lucruri, mancaruri etc specifice tarii din care provii, concursuri de sport si alte activitati ce creaza o unitate si un climat placut, prietenos.
Aici poti urma  studiile SFI si in acelasi timp , poti participa la cursuri de baza în limba engleza, matematica, studii sociale și informatica . De asemenea teoria se combina cu practica in cadrul cursurilor de Formare profesionala.  Acest curs de practica este flexibil, bazandu-se pe obiectivele ce le ai, experientele si cunostintele anterioare.
Se organizeaza cursuri atat ziua cat si seara, iti da posibilitatea sa inveti oricand. Se poate crea un program personalizat in functie de timpul tau disponibil ;de asemenea un support web in cadrul cursurilor SFI digitale.
Un mod de a te incuraja in a invata limba suedeza este faptul ca daca termini SFI-ul in timp de un an, vei fi recompensat cu o suma destul de substantiala.
Dupa terminarea cursurilor obtii un certificat sau calificare.
 
 
 

Inscriere SFI

Dupa ce primesti personnummer in Suedia, inscrierea la SFI se face intr-o anumita perioada de timp
1. Eductus ofera cursuri SFI, dar in acelasi timp Eductus ofera in unele orase curs SFI cu orientare pe o anumita bransa, in functie de dorinta cursantului si de experienta anterioara a acestuia de munca. Te interesezi daca in Helsingborg este valabila ultima oferta, in caz ca vrei sa inveti SFI in acest mod.
2. Folkuniversitet este o scoala renumita in Suedia, cu vechime ca sa ma exprim asa, ofera totodata gratuit cursuri SFI pe un numar limitat de locuri alocat de catre comuna. Multe alte cursuri in aceasta scoala sunt cu plata.
3. Lernia este de o scoala specializata de regula pe cursuri de meserii, atat pe nivel de liceu cat si pe nivel academic. Lernia ofera cursuri SFI, iar ele sunt structurate in asa fel incat cursantul sa invete despre viata de zi cu zi, societate, piata de munca etc. Scoala este raspandita in toata Suedia.
4. Merit ofera curs SFI orientat pe domeniul de munca de care cursantul este interesat, ei scriu ca ofera cursantului sa invete "o functionala (a doua) limba". Este prima data cand aud de aceasta scoala, asa ca nu pot da detalii.
5. NK Data Center ofera curs in SFI si curs in Grundläggande svenska - de zi, seara si distanta. Inveti limba suedeza, dar nu cu o anumita directie spre o meserie si se incepe cu SFI nivel 2. Cursul este in asa fel structurat, pt a fi cat mai de ajutor cursatului in a-si insusi tot felul de cunostinte. Nu am auzit insa de aceasta scoala pana acum.
6. Komvux Kärnan este scoala comunala, unul din Komvux-urile din Helsingborg. La Komvux incepi cu SFI si sfarsesti cu svenska A / B, daca se doreste. Te poti opri din studii cand vrei tu, iar riscul este ca pierzi locul la scoala. Daca doresti sa te reinscrii, se sta din nou la coada si in functie de nr de solicitari primesti din nou loc, mai devreme sau mai tarziu. La Komvux sunt multe directii, cursuri spre care te poti orienta dupa cursul SFI. Unele Komvux-uri au prestigiu in fata altora in fiecare oras. Totodata in unele orase, nu toate Komvux-urile ofera curs SFI, iar daca vrei sa studiezi mai departe (dupa cursul SFI) la alta scoala, pur si simplu te inscrii la scoala respectiva.


Nivel curs limba suedeza

Nivel I - SFI, svenska för invandrare - Suedeza pt emigranti study
Curs I - SFI-1, kurs A - B (examen B)
Curs II - SFI-2, kurs B - C (examen C)
Curs III - SFI-3, kurs C - D (examen final SFI D)

Nivel II - Grundläggande (vuxenutbildning) svenska som andra språk (prescurtare: Gsa) - Suedeza de baza (cursuri pt adulti) - suedeza ca a doua limba
Curs I - Gsa D (examen)
Curs II - Gsa E (examen)
Curs III - Gsa F (examen final Svenska Grundläggande F)

Incepand cu nivelul grundläggande, ai dreptul sa soliciti CSN, studiemedel - ajutor financiar pt studii (daca indeplinesti conditiile care se pretind). Bidrag-ul de la CSN este nerambursabil. In schimb, cine solicita inclusiv imprumut de bani de la CSN, adica "lån", va trebui la un moment dat sa inceapa sa il returneze cu dobanda aferenta. Detalii gasesti la subtopicul CSN de pe forum.

Nivel III - Gymnasium - Liceu
Curs I - Svenska som andra / främmande språk A, gymnasium (examen Svenska A)
Curs II - Svenska som andra / främmande språk B, gymnasium (examen final Svenska B)

- Se poate trece de la un nivel la altul mai repede decat prevede schema.
- Te poti inscrie direct la nivelul de lb suedeza la care consideri ca te incadrezi, iar in principiu dai un test prin care demonstrezi ca ai deja anumite cunostinte la lb suedeza.
- Daca studiezi acasa, si nu la scoala, te poti inscrie la un nivel de lb suedeza corespunzator, scrii un test si platesti o taxa aferenta scolii din comuna respectiva (cred ca taxa are aceeasi valoare in toata Suedia).
- Cursurile de zi sunt in principiu mai avantajoase, in sensul ca se invata mai mult si schema este mai ampla decat la cursurile de seara/la distanta.

- De regula, dupa cursul de lb suedeza "grundläggande F" te poti orienta, dupa dorinta si dupa oferta existenta la scolile din orasul in care locuiesti, spre alte cursuri pe diferite domenii, de meserii. Se invata lb suedeza plus lb suedeza pe un anumit domeniu de activitate.

- Dupa cursul de lb suedeza "Svenska B - gymnasium", te poti inscrie la Facultate, "Högskola/Universitet" la diverse cursuri / programe sau la Scoala Superioara de Meserii, "Yrkeshögskolan".
  

Cursuri de limba suedeza avansata

Stockholm
http://sisu.it.su.se/search?search=svenska&search_text_default=&type=&pace_percentage=&level=&do_filter=true&commit=S%F6k

Göteborg
http://www.svenska.gu.se/utbildning/grundniva/behorighetsgivande-kurs/

Malmö
http://www.edu.mah.se/XZIBU/
http://www.edu.mah.se/KB001S/

Lund
http://www.kom.lu.se/?id=1620
http://www.sol.lu.se/sfs/ sau
http://www.sol.lu.se/sfs/kursutbud/sfs.html   

Cursuri de lb suedeza - private, cu plata (cateva exp de Institutii care organizeaza cursuri)


1) Folkuniversitetet
http://www.folkuniversitetet.se/Kurser--Utbildningar/Sprakkurser/Svenska-Swedish/

2) ABF - Arbetarnas Bildningsförbund
http://www.abf.se/?PortalPageId=6036&gustavSearchString=svenska&gustavSearchPageSize=10&gustavSubjectGroupId=0&gustavLanId=-1&gustavKommunId=175&gustavAvdelningId=0&gustavSearchPageNumber=1

3) Medborgarskolan
http://medborgarskolan.se/Search.aspx?lid=180&sgid=11&sid=116

4) Aici gasiti diferite cursuri in toata Suedia -
www.kurser.se
http://www.kurser.se/spraak___17__.html

 Link-uri ajutatoare 

1. Dictionar online roman-suedez. Nu contine foarte multe cuvinte, dar este practic pt un incepator
http://www.dicts.info/ud.php?l1=Romanian&l2=Swedish

http://dictionar-online.net/dictionar-roman-suedez.html

2. Dictionar suedez online
http://lexin.nada.kth.se/sve-sve.html

http://www.woxikon.se/

3. Expresii şi exerciţii de vocabular din Română în Suedeză
http://www.engoi.com/ro/sv/index.html

4. Lexikon för översättning från Svenska till Rumänska och från Rumänska till Svenska.
Aici puteti face traduceri simple din romana-suedeza si invers. http://www.lexikon24.nu/svenska-rumanska-lexikon.html

5. Cam asa arata un Test Sfi. Anul trecut erau mai multe exemple de teste complete, inclusiv raspunsurile aferente. Se pare ca le-au sters si au lasat doar acest exemplu de test (hösten 2002 - toamna 2002). Va puteti forma o idee. http://www.skolverket.se/sb/d/323

6. Conjugarea verbelor in lb suedeza
http://www.verbix.com/languages/swedish.shtml

7. Dictionar suedez de sinonime (dictionarul contine si un nr de antonime - motsatsord)
http://www.synonymer.se/

8. Exercitii / teste - lb suedeza
http://www.digitalasparet.se/hot/indexc.htm

9. Cei care au inceput studiul lb suedeze si doresc sa citeasca, dar si sa asculte stiri intr-o suedeza simpla
- site-ul potrivit este 8 Sidor Dagens lättlästa nyheter http://www.8sidor.se/?page=42

10. resurscentrum.nu - linkuri foarte utile cu diferite teste la lb suedeza si altele
http://www.resurscentrum.nu/new/directory/swedishmenus/XcDirectory.asp

11. Aici gasiti linkuri variate, care va pot fi de folos cand cautati anumite informatii despre scoala si nu numai
http://kreativpedagogik.se/#media

12. Structura sistemului de invatamant din Suedia http://skolnet.skolverket.se/polopoly/utbsys/



http://www.verbix.com/languages/swedish.shtml

 http://www.digitalasparet.se/

http://translate.google.ro/translate?hl=ro&sl=en&u=http://www.onlineswedish.com/lesson1.php&ei=ilKjTePMNJGWswbly-3pBA&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CB4Q7gEwAA&prev=/search%3Fq%3Dtack%2Bsa%2Bmycket%26hl%3Dro%26sa%3DG%26biw%3D1017%26bih%3D461%26prmd%3Divns

(sursa : http://suediainfo.freediscussions.net/t41-limba-suedeza-comvux-sfi-folkuniversitetet-cursuri-programe )

Un comentariu:

  1. Salut! Eu sunt Marius (profesor de engleza) si ma aflu aici cu sotia mea, Marta (absolventa de medicina) in vizita la o prietena ptr a lua pulsul deoarece vrem sa ne relocam in toamana la Helsingborg. Te afli cumva in zona asta? Daca da, noi am fi foarte bucurosi sa te cunoastem. Poti sa imi raspunzi la urmatoarea adresa: marius.velica@gmail.com
    Multumesc mult ptr toate informatiile si astept un raspuns!

    RăspundețiȘtergere