23.10.2013

Göteborg, We Love You !



Puţin cunoscut şi vizitat de turiştii români, Göteborg este al doilea oraş ca mărime al Suediei, după Stockholm, dar şi un important port şi centru cultural. Acest oraş pitoresc din Vest poate fi destinaţia de vacanţă potrivită atât pentru pasionaţii de artă, cât şi pentru gurmanzi sau pentru cei interesaţi de arhitectură.

Dacă sunteţi pasionaţi de cinematografie, este o idee bună să vizitaţi oraşul Göteborg în perioada 28 ianuarie-7 februarie, când are loc Festivalul Internaţional de Film. Proiecţii, seminarii şi ateliere de film vor fi organizate în mai multe locaţii din oraş.
Gurmanzii vor aprecia cu siguranţă restaurantele selecte din Göteborg, dintre care cinci au obţinut steaua Michelin, dar şi localurile mici tradiţionale, unde pot degusta preparate delicioase din peşte şi fructe de mare. Oraşul este cel mai mare port al Suediei, aşa că localnicii s-au specializat în reţete culinare cu peşte.
Iubitorii de artă pot să aleagă între numeroasele muzee din oraş: Muzeul de Artă (cu opere ale maeştrilor Rubens, Rembrandt, Van Gogh sau Picasso), Centrul Maritim Göteborg (cu o colecţie de 13 nave), Muzeul de Istorie Maritimă Sjofartsmuseet (care include şi un acvariu) sau Muzeul de Istorie Naturală.

Nu rataţi
Districtul Haga. Clădirile ciudate din lemn şi străzile pietruite caracterizează această zonă comercială. Bucuraţi-vă de o cană de fika (cafea cu scorţişoară) băutura tradiţională a suedezilor într-unul din barurile din zonă.
Parcul de distracţii Liseberg. Înperioada sărbătorilor de iarnă, în parcul Liseberg se organizează cel mai mare târg de Crăciun din Peninsula Scandinavă, care include un patinoar uriaş şi un bar de gheaţă. În restul anului, în parc au loc concerte şi diverse manifestări artistice. Celebrităţi precum Edith Piaf, Birgit Nilsson, ABBA, Marlene Dietrich, Jimi Hendrix, Sammy Davis Jr au venit aici, fie în vizită, fie pentru a susţine concerte. De altfel, parcul are propria Alee a Celebrităţilor, numită Starnvagen, unde fiecare artist care a vizitat parcul are propria stea în pavaj.
Opera Göteborg. Chiar dacă nu intenţionaţi să vedeţi un spectacol, merită să vizitaţi Opera din oraş. Arhitectul Jan Izikowitz a proiectat clădirea să semene cu un vapor, ca un omagiu adus patrimoniului maritim al oraşului.
Piaţa Pescarilor. Această clădire gotică este cunoscută ca Feskesörke sau „Biserica Peştelui", deoarece seamănă mai mult cu un lăcaş de cult. Aici puteţi degusta preparate gustoase din peşte şi fructe de mare la restaurantul Gabriel, de la primul etaj al clădirii.
Muzeele. Göteborg este un centru cultural care include multe muzee valoroase. Unul dintre cele mai interesante este Muzeul Röhsska, de modă, design şi artă decorativă, care prezintă evoluţia designului suedez în ultimii 150 de ani. Dacă mergeţi în vacanţă cu familia, copiii vor fi cu siguranţă încântaţi de Muzeul Universeum, o versiune în miniatură a celei mai mari sere din lume, cunoscute sub denumirea de Proiectul Eden din Marea Britanie.
Roata din Göteborg. Bucuraţi-vă de peisaje spectaculoase din roata oraşului care este o variantă mai mică a celei din Marea Britanie, faimoasa London Eye de pe malul de sud al Tamisei. De la această înălţime puteţi admira bulevardele şi canalele iluminate din Göteborg.
Barul Ölrepubliken. Brună sau blondă, amară sau dulce, aici puteţi degusta peste 300 de sortimente de bere din Suedia şi din toată lumea. Unele sunt aduse de la berăria suedeză Ocean din apropiere.
Pont
O idee bună este să vă achiziţionaţi cardul Göteborg Pass, care vă permite să călătoriţi gratuit cu tramvaiul prin oraş şi să intraţi gratuit la majoritatea atracţiilor turistice. Îl puteţi cumpăra de la birourile turistice, chioşcurile de ziare sau chiar unele hoteluri. Cardul costă aproximativ 150 de lei (300 de coroane) pentru două zile.
Cum ajungi acolo
Cele mai bune preţuri la biletele de avion le găsiţi la Lufthansa: de la 160 euro sau de la 169 euro cu Austrian Airlines (bilet dus-întors, cu toate taxele incluse; necesită cumpărarea cu cel puţin 30 de zile înaintea datei de plecare; locuri limitate la acest tarif).

sursa: http://www.romanialibera.ro/timpul-liber/calatorii/goteborg-un-oras-pe-toate-gusturile-211620.html































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu